Through annual inspections of Personal Service Settings (PSS), public health units in Ontario aim to ensure compliance of PSS operators with the recently enacted PSS Regulation (2018) and with the Guide to Infection Prevention and Control (IPAC) in PSS document (2019). Failure to comply with IPAC best practices during the provision of personal services such as tattooing, ear and body piercing, nail and hair services can potentially result in a risk of infectious disease transmission to PSS workers and clients. In this webinar, presenters from Public Health Ontario will present the results of their recent study which analyzed PSS inspection data for three Ontario public health units in 2018 to understand the prevalence of common PSS infractions by service type (i.e., body modification, aesthetics, hair & barbering). Observed trends will ideally inform the development of supplemental educational resources for PSS operators and potentially guide public health unit considerations…
Le CCNSE offre régulièrement des présentations dans le cadre d’activités liées au secteur de la santé environnementale tenues partout au Canada, et il organise des ateliers ainsi que des réunions sur divers sujets. Vous trouverez ici une liste de certaines présentations faites dans le cadre de conférences et de webinaires d’organismes externes, en plus de présentations tirées de notre Série de séminaires sur la santé environnementale.
Between June 20 and July 3, 2020 a COVID-19 outbreak associated with a personal service setting (PSS) was detected in the Kingston, Ontario and managed by the local public health unit (KFL&APH).
A mixed-methods analysis was conducted to review KFL&APH’s response to the outbreak. A social network analysis was conducted to determine the extent of the outbreak and route of acquisition of cases. Epidemic curves were created and analysed. Attack rates were calculated, and testing data and overall testing strategy were reviewed.
The outbreak consisted of 37 cases with 14 through direct PSS exposure. 23 cases were from subsequent generations, and a superspreading event led to 14 of those cases. The average age of cases was 38.6 years and 65% were female. One case required hospitalization. Over 10 000 tests were conducted using a multimodal approach, including fixed assessment centres, drive-through testing and targeted testing at outbreak sites. PCR lab results…
La série de séminaires sur la santé environnementale du BCCDC et du CCNSE propose des occasions d’apprendre et d’échanger des connaissances sur divers sujets touchant la santé environnementale. Ces séminaires sont offerts en personne et en ligne.
Titre no 1 : Incidence du pH et de la température sur la salubrité alimentaire du kombuchaConférencier : Ryan Hammel, étudiant au BCIT en santé environnementaleRésumé : Le kombucha est issu d’une fermentation à la température ambiante. Durant ce processus, des sous-produits acides sont créés et font baisser le pH global du thé. Même si le pH final est inférieur à 4,6, des problèmes potentiels de salubrité alimentaire ont été recensés. Afin de mieux évaluer la situation, on a étudié la relation entre le pH et le temps de fermentation à température ambiante et à température de réfrigération. Titre no 2 : Connaissances des ASE sur les caissons d’isolation sensorielleConférencier : Alyssa Zambon, étudiante au BCIT en santé…